facebook google-plus linkedin play-large twitter

Forslag til næste video

Design af børster

2. Sammensæt dyr og ting 

Videoen viser, hvordan en kort og let opgave om at sammensætte et dyr og en ting kan sætte kreativiteten i gang hos eleverne. Opgaven hedder ”tænk kreativt” og Anja Maria Schmelling introducerer til hvilke materialer og regler, der skal bruges. På 10 min skal eleverne individuelt koble dyr og ting til nye konstellationer og på den måde træne deres kreativitet. Rune Rex beskriver mulige abstraktionsniveauer til biomimik og lægger vægt på, at øvelsen hovedsagligt handler om at opbygge elevernes kreative selvtillid,  komme i den rigtige stemning, lege for legens skyld og turde  skabe mange idéer.

Eleverne præsenteres for designmetoder og afprøver ideer. De gør erfaringer med ideudvikling og ideafprøvning. Innovation foregår på elevernes niveau.

Her er et par eksempler på elevernes ideer:

Abe-tandbørste

Hestevogn

Fiskehelikopter

Læringsmål: eleverne kan frembringe egne ideer ud fra givne rammer.

Videoen er den anden i en serie af videoer, der tager os igennem et undervisningsforløb i design med fokus på kreativ tænkning/idéudvikling. Første video i rækken er Udvikling af fremtidens legetøj. Den næste video i serien er Spørg ind til fremlæggelse.

Filmet november 2015 på Kastrupgårdsskolen, Tårnby kommune.

Del

Udgivet 23/1/2016 af Nicolai Seest

 1. Jeg ser det som en stor udfordring at få rettet børnenes fokus på selve den kreative proces og det at lege med mulighederne, da jeg oplever at de er meget fokuserede på det endelige produkt. Rigtig godt at se hvordan man kan arbejde med det.

  1. Tak, Christa.
   Det er også en kæmpe udfordring at få eleverne til at slippe deres ideer og skabe nye ideer.. Elevern har ofte en forventning om at produktet er det vigtigste og at det er færdigt på 0 komma5 … Fordybelse i emnet kræver meget lærerstyring.. Ligesom ideskabelse gør stramme rammer og få klare regler giver som oftes det bedste resultat
   Øvelser generelt hvor de skal lave noget om i det planlagte, at de får et element undervejs i som skal inddrages i en proces… Det gør at de bliver tvunget til at skabe tænke og bryde grænser

 2. God ide med dyr og ting.
  Jeg kan godt lide, at et fagligt formål kan være, at have fokus på at lege for legens skyld.
  At eleverne lærer at kunne opleve og mestre en legende tilgang, er en vigtig del af faget. Mange elever kan have brug for træning i at bruge tid på denne del af processen.
  Det bliver spændende at se i kommende video, hvad eleverne får tænkt udfra oplægget.

  1. Kære Rikke.

   Det kræver i den grad træning og mange forskellige opgave typer at få elever til at bryde egne grænser og specielt at få elever til at ændre i den første ide de får…