facebook google-plus linkedin play-large twitter

Forslag til næste video

Design af børster

Refleksioner over håndværk og design

For lærerne Mick Outzen og Helene Andreasson Tornøe giver det ny fag mange flere muligheder og plads til elevernes egne ideer på en hel anden måde end fx tidligere tiders modelsløjd.

I videoen giver de deres bud på en række centrale spørgsmål:

Hvad kræver håndværk og design af lærere og elever?

Hvilke faldgruber er der i det nye fag?

Hvad kan eleverne bruge faget til?

 

Filmet på Skårup Skole, Svendborg.

Del

Udgivet 21/11/2014 af Nicolai Seest

 1. Fedt med jeres kommentarer – også selvom det er et par dage siden de første skrev 🙂

  Vi har ikke 12-13 elever (pr. lærer) når vi arbejder med faget, men derimod:
  – 16/19 elever på 7. årgang (1 lærer)
  – 41 elever på 6. årgang (2 lærere)
  – 47 elever på 5. årgang (3 lærere)
  – 46 elever på 4. årgang (3 lærere + 1 støtte)

  Struktur er altafgørende, ligesom lokalernes rammer, gruppen af elever, lærerens kompetencer osv. er afgørende for, hvordan faget udfoldes. Jeg vurderer dog ikke at der er elever der mister modet, jeg oplever at jeg i starten af de forskellige forløb har ufatteligt meget sved på panden, men når projekterne er søsat, så kommer roen, og den gode arbejdsindsats….i hvert fald ved de ældre elever. De yngre elever bliver nemlig ikke kastet ud i de store designopgaver, men derimod i mindre håndværkskurser med snert af design.

 2. Rigtig god snak. Et problemløsende fag som lægger godt op til projektopgaver.
  Kender godt udfordringen i at forløbene kan blive for langstrakte, så eleverne bliver trætte og taber interesse. Hvis der er mange elever i klassen er det særligt vigtigt at skabe struktur i rammer og fremgangsmåde.

 3. Det med at det er eleverne der skaber produkter udfra løse rammer og læreren er konsulenter, det jo kanon, hvis man som i flere af jeres videoer har 12-13 elever. Men når man står med 28 elever i en klasse, og man skal agere konsulent for 28 vildt forskellige projekter, så er der rigtig mange elever som vil sidde og ikke kunne få hjælp det meste af tiden, hvilket ikke dur, da de så mister både modet og interesse. Jeg er fuldstændig med på konceptet, men for det ikke skal ende med ren chaos, så tror jeg også det er vigtigt at der bliver sat lidt større begrænsninger, selv om det virkelig er skod for udviklingen. Ellers en fin video som er god inspiration.

 4. Spot on! God intro til faget for nye lærere. Hvad er ens rolle som lærer, og hvad skal man kunne rumme for at dette fag skal lykkes.