facebook google-plus linkedin play-large twitter

Forslag til næste video

Design af børster

Ideer til ombygning af lokaler

På Skårup Skole har man med meget få midler ændret et traditionelt sløjdlokale med kolonnebænke og jalousiskabe til et fleksibelt arbejdsrum med gruppearbejdspladser, gulvplads og let tilgang til værktøj og materialer. I metalsløjdafdelingen er der nu gruppeborde til arbejde med bl.a. tekstile materialer. Der er lagt vægt på hensigtsmæssig opbevaring af elevers igangværende arbejde.

Filmet på Skårup Skole, Svendborg.

Del

Udgivet 18/11/2014 af Louise Hvid Jensen

 1. Det er positivt at se lærere som knokler for at få tingene til at fungere og løse problemer inden for de rammer som eksisterer. Sådan gør rigtig mange lærere, og det heldigvis. Også håndværk og designlærere. Vi glæder os ligesom eleverne til at komme i gang med at virke i lokalerne. Og det haster for vores nye fag skal jo i gang nu. Vi skal dog huske på, når vi ser, at nogle kan ombygge lokaler for 17.000 kr, at langsigtede løsninger for det meste koster en større investering, fordi vi er nødt til at tænke i kvalitet for at tingene holder på længere sigt.
  Min erfaring er at der er en tendens til at inventar – f.eks. tidens (billigere?) skolemøbler – ikke holder så længe som tidligere (og dermed på længere sigt bliver dyrere, da de skal udskiftes)..

  Det vi skal huske at være skarpe på er, at det faglige niveau bliver påvirket af både lokaler, inventar, materialer, værktøj, maskiner og underviserens erfaring. Håndværk og design er et nyt fag, og det er ok at det bliver prioriteret, også økonomisk. Kvalitet koster på alle parametre. Men når det er sagt, kan man selvfølgelig skabe langsigtet kvalitet billigere på kreative måder☺ Det vil være spændende med flere erfaringer og ideer inden for dette paradigme.
  Vi skal også huske på at overveje andre faglige konsekvenser af ombygninger. Hvilke materialer/teknikker vil vi tilbyde vores elever? Hvis man f.eks. som her inddrager eller formindsker et metalværksted til at have syværksted i forbindelse med træværkstedet, er det så ikke det samme som at vælge, at man ikke længere vil prioritere at arbejde med metal? Bliver det lokale, som før blev brugt til håndarbejde, nu frigjort til noget helt andet end håndværk og design? Bliver der sammenlagt færre kvadratmetre efter omlægning på bekostning af, at lokalerne ligger ved siden af hinanden?
  Det er vigtigt at vi lærere eller undervisere, som måske ofte bliver de, som siger ja til at stå for detaljer omkring ombygninger/indretninger med meget små budgetter, ikke lader os bruge som en bekvem måde at spare penge, fordi vi reelt får ansvar for noget vi måske ikke har chance for at kunne overskue i situationen.

 2. Hej Helene og Mick
  Spændende at se jeres forholdsvis billige renovering.
  Hvis man skal til at bygge lokalregeringen om, hvad er så vigtigt at huske? Har I opdaget nogle ting, I godt kunne bruge i jeres indretning, hvis I fik en god pose penge at gøre godt med?

  1. Jeg går ud fra du mener jeres egne lokaler. Hmm, ja, altså nu er det jo blevet hverdag, og det der ikke spiller så godt ved os er bemandingen. Vi er på 6. årgang 2 lærere til 41 elever, og der er virkelig gang i den.
   Men med hensyn til indretningen, så mangler jeg holdere til værktøj og aflåste skabe. Måske ville en opgradering af de 60 år gamle borde også hjælpe.

 3. Jeg efterlyser i den grad ideer til HD-prægede aktiviteter ud fra de rammer vi har til rådighed i undervisningen på min skole.
  Vi har intet sløjdlokale. Håndarbejdslokalet er meget småt og symaskiner haves ikke. Yes! Det er ret usædvanligt! Alligevel laver vi mange skønne ting indenfor broderi, strik, hækling, vævning, genbrug og har gode materialer til dette, det bliver bare for ofte traditionelt og ”håndarbejdsagtigt”.
  Jeg søger ideer til i indervisningen på 4. og 5. klassetrin:
  • at blande hårde materialer ind i undervisningen
  • at arbejde med andre materialer, der ikke kræver det store maskineri.

  1. Hej Lise
   Tak for dit indlæg 🙂
   Jamen udfra denne og de sidste par års årsplaner, så er her et par ideer:
   – Ure på 5. årgang. Urværk fra Sløjddetaljer/Linå. 10mm bor. Løvsav. Vi stiller krav til minimum 2 forskellige materialer (mener den ene video her på siden er om netop ure).
   – Fuglehuse. Huse til fugle. Alt andet end den traditionelle redekasse er tilladt.
   – Vi laver også børster på 5. årgang. 4. årgang starter vi ud med at lave pensler, som er mindre krævende håndværksmæssigt, med fokus på bugthøvlen. I det hele taget er 4. kl. næsten udelukkende små kurser, hvor fokus er på et enkelt værktøj eller en enkel teknik.
   – Snitte i frisk træ.
   – Lamper. Har vi primært kørt på 6. årgang, men kan også gå på 5. Vi har købt de billige fatninger fra Ikea, og så er der ellers frit slag med de bløde og hårde materialer. Inspiration hentes fra en billedsøgning på google efter f.eks. lamper.
   – Vi har også lavet forberedende øvelser ift. det at lave arbejdstegninger. Teknisk tegning, isometrisk tegning. Uddybende forklaringer med alt fra materialevalg, farver, længder, samlinger, osv.
   – Kobberdrivning. Lav en skål til en holder lavet i metalflet. Det kræver en bundselbrænder, en klipper til metal, kobber, og elefanttråd og ståltråd til flet af holder.

   Umiddelbart kan jeg ikke lige finde mere, hvor vi har tænkt hårde materialer ind, og ikke kræver det store maskineri. Skriv endelig, hvis der er spørgsmål.

   Mvh Mick

   1. Øj tak! Det var flere fine ideer – jeg skal vist lige ind og tjekke sløjddetaljer…
    Har du eller nogen andre kendskab til sikkerhedsregler i forbindelse med snitning?
    Vh Lise

    1. Jeg tror nu ikke der er de store sikkerhedsregler – jeg plejer at sige, den sunde fornuft spiller ind:
     – snit væk fra andre
     – snit væk fra egne lemmer
     Jeg ønsker mig en snittebænk til vores lokale – den kan laves selv, og fungerer på den måde, at emnet bliver klemt fast af en holder. Det var måske også en ide?

 4. Jeres fysiske rammer og antallet af arbejds stationer mm, så henleder det til i har nogle meget små klasse størrelser, eller at i har opdelt eleverne i små hold?

 5. Tak. Det var en rigtig sjov proces bygge det hele om. Og så giver det en skønt ejerskab til lokalet når man efterfølgende underviser i det.