facebook google-plus linkedin play-large twitter

Forslag til næste video

Design af børster

Hvorfor modeller?

På denne video ses, hvordan Ljiljana Hessing og Lars Stolberg sammen med 5b på Absalons Skole i Roskilde arbejder med ideafprøvning gennem modelbygning og materialeafprøvninger. Forløbet handler om stoledesign og eleverne har været på fotojagt på Internettet og bl.a. på den måde søgt inspiration hos professionelle designere.

Lærerne stiller en lang række materialer til rådighed for elevernes modelbyggerier og Lars introducerer aktiviteten og forklarer, hvad modellerne skal bruges til i det videre designforløb.

Ljiljana og Lars vejleder med en spørgende tilgang de enkelte grupper i deres modelarbejde. Vi ser eksempler på elevernes drøftelser over det fælles arbejde med at konstruere deres modeller. Konstruktioner, materialevalg og fremstillingsproces overvejes og aftales. Eleverne må argumentere for deres valg.

Se endvidere vedlagte skematiske oversigt over det samlede forløb med målformuleringer og lærernes planlægning og refleksioner: Stoledesign – et undervisningsforløb i håndværk og design

Filmet på Absalons Skole, Roskilde, i foråret 2015.

Del

Udgivet 4/10/2015 af Nicolai Seest

 1. Hej Claudia. Tak for din kommentar! Jeg forstår din undren. Videoen er blevet til på den måde at Ljiljana og Lars har arbejdet med hele forløbet og efterfølgende fik vi lyst til og mulighed for at forevige nogle sekvenser på video. Der er altså reelt tale om, at vi har “genindspillet” disse sekvenser. Det foregik på den måde, at vi havde én dag, én fotograf og ét lokale til rådighed. Hvis du kender en skole fra indersiden, ved du sikkert, hvor mange hensyn der er at tage, når man vil gøre noget anderledes. Du kan mene, at det er snyd og at vi ikke viser virkeligheden, men det er jo ikke muligt at have en fotograf til rådighed til alle tider. Vi har forsøgt om vi kunne klippe denne lille “skønhedsplet” væk, men det var ikke muligt uden at andet gik til spilde. Til dagligt arbejder eleverne naturligvis i faglokaler når de har behov for det.
  Vi synes ikke det er snyd, for vi viser, hvordan lærerne har arbejdet og vi håber det kan inspirere andre til at udvikle undervisning i håndværk og design. Alene den kendsgerning at billederne er fanget af et levende menneske gennem et kamera og efterfølgende klippet betyder, at der er tale om et udvalgt billede af virkeligheden.
  Det kan du og andre naturligvis være uenig i. Det ville være spændende at få kommentarer på det og måske antydninger af andre måder at gøre det på.

 2. Jeg ved godt at jeg spriger lidt væk fra emnet med mit spørgsmål, men jeg undrer mig meget over faciliteterne. Hvilket lokale er det eleverne sidder i? Der sidder en dreng og holder en rundstok, som han så saver over.
  1. Han sidder ned og saver.
  2. Han har ikke spændt sit træ fast nogen steder.
  Er det fordi der ikke er faciliteter til det (altså et sløjdlokale) eller hvad er årsagen?

 3. Modelbygning eller konstruktioner i små formater kan hjælpe til at få styr på sin idé. De kan også fungere som 3D skitser. Her indgår modelbyggeriet som en del af designprocessen.
  I andre forløb er det ikke nødvendigt at modellerne (alle) skal ende med at blive udført i stort format. De kunne som 3D skitser være oplæg til fordybelse og diskussion på holdet om, hvad godt design er. ‘Hvilken stol ville vi vælge hvis vi var et fabrik med serieproduktion – og hvorfor?’ En muck up kunne være næste opgave.

 4. Meget inspirerende at se hvordan eleverne laver modeller. Det kunne være fedt at se lidt mere af de skitser der ligger til grund for modellerne ;o)