facebook google-plus linkedin play-large twitter

Forslag til næste video

Design af børster

Håndværkskursus – elever lærer om saven med instruktionsvideo

I forhold til kompetencemålsområder om elevers viden og færdigheder om håndværktøj og redskaber samt maskiner viser videoen, hvordan eleverne og lærerne via et skema danner sig overblik over, hvilke mål den enkelte elev har nået.

Undervisningen planlægger Mick Outzen og Helene Andreasson Tornøe i perioder som håndværkskursus. Videoen viser, hvordan lærerne har fremstillet en instruktionsvideo, således at eleverne kan arbejde selvstændigt i grupper med et udvalgt værktøj – i dette tilfælde en fukssvans. Eleverne lærer her grundlæggende færdigheder som at måle, tegne og save.

Filmet på Skårup Skole, Svendborg.

 1. Hej Stig
  Tak for dit indlæg, som jeg synes er rigtig spændende i debatten om, hvad det nye fag egentlig er for noget. Det nedestående er kun et udtryk for min egen holdning.
  Mht. girafdyrene – og håndværkskurserne som vi kører generelt hos os – ser jeg det ikke som hæmmende for faget, at eleverne bliver stillet en “lukket” opgave. Modeltegninger er i mine øjne OGSÅ en del af designprocessen, og det svarer vel egentlig lidt til det man gør i matematik (for lige at blande det hele sammen), når man skal omsætte et “sildeben” i et koordinatsystem, for i næste opgave at omsætte punkterne i et koordinatsystem til et “sildeben”….håber I er med på sammenhængen – altså, det skader ikke at SE en eksemplarisk modeltegning, for i et senere forløb selv at lave den. Jeg synes girafopgaven er skide god som senere reference, “kan I huske dengang I lavede giraffer, der var tegningen sådan og sådan, prøv nu at lave en lignende tegning ud fra jeres egen ide”….
  Jeg mener faktisk det er en af de vigtigste ting at forbedre hos eleverne, deres evne til at tegne, illustrere og på den måde skabe mening og forståelse, i en skoleverden, som jeg synes lefler for meget for den boglige gymnasielle vej, og knap så meget for den praktisk musiske dimension….
  Når giraffen er savet ud, og klar til at blive samlet, så er eleverne klar til at sætte deres eget præg på giraffens udseende (jeg vurderer det hændværksmæssige til 90% og eget design til 10% i denne opgave – i andre opgaver senere i skoleforløbet ligger designdelen meget højere, og det er et helt bevidst valg).
  Spørg endelig, hvis der er ting der ikke er helt klare – det er udfordrende at skrive i ulvetimen med 3 sultne børn 🙂
  Mvh Mick

 2. Hej. Vældig fint at se. Er det muligt at få skemaet med værktøjer som fil? Hvordan med videoen, som børnene ser? Mvh. Michael

   1. Tak for det, Mick. Skulle du have giraf-opgaven på fil, vil det være godt at få den også, men ellers er det fornemt allerede. Ligger alle de videoer I bruger på skoletube? Mvh. Michael

    1. Hej Michael
     Beklager det sene svar.
     Giraffen er fra en bog vi havde på seminariet, og jeg har rykket min lærer flere gange efter, hvad den hedder…..der er nemlig mange forskellige “savdyr” i, men har kun giraffen, da det var den jeg selv lavede i sin tid. Ja, alle videoer kommer på skoletube, men vi har kun lavet den med giraffen for nu 🙂

     1. Hvis jeg ikke tager meget fejl, så stammer giraffen fra en bog af Rolf Schütze: Vi saver legetøj. Bogen/bøgerne – flere af samme forfatter – var et forsøg på at modernisere sløjdundervisningen i 1960’erne. Der er tale om saveøvelser efter fast tegning. Dvs. at det i realiteten udelukkende blev sløjdprodukterne, der blev moderniseret og altså ikke sløjdundervisningen. Undervisningsformen forblev den kendte modelsløjd. Jeg tænker, at eleverne i 2016 må kunne tilegne sig håndværksmæssige færdigheder og værktøjsbrug på anden måde end ved at kopiere disse gamle modeller. Eller er det bare mig, der er så gammel, at jeg kan huske disse modeller fra min egen skoletid og dermed oplever, at de sender et helt forkert signal ind det nye fag? Eller er det retro? Hilsen Stig.