facebook google-plus linkedin play-large twitter

Har du en undervisningspraksis, som du tænker, at dine kollegaer rundt om i landet vil have glæde af at se på video? På denne side får du lidt mere info om, hvordan du kommer i gang med at dele din praksis.

Hvem filmer?

De fleste videoer her på sitet filmet af en professional fotograf (Kanvas Film). Det har været muligt fordi Undervisningsministeriets udlodningsmidler har valgt at støtte udviklingen. Fremover er det op til alle os – medlemmerne af fagfællesskabet – at lave vores egne videoer og dele vores undervisningspraksiser med hinanden.

Er det ikke svært og tidskrævende?

Nej, det er ikke svært – og det behøver ikke at tage lang tid at lave din egen video. Den første gang du filmer, skal du nok regne med, at det tager lidt længere tid – men du får også meget igen. Du kan prøve at kontakte en af de lærere, som du ser på videoerne herinde for at høre, hvad de har fået ud af det. Det er både lærerigt og meningsfuldt at dele det, som vi er gode til og stolte af – eller noget som vi har brug for input og hjælp til.

Hvad kan jeg filme?

Det er meget op til dig, men det vil være en god idé at holde det enkelt. Her er et par idéer til, hvad du kan filme:

  1. En undervisningssekvens eller et pædagogisk greb, som du har afprøvet med et godt resultat. Jo mere du zoomer ind på en lille del af din undervisningspraksis, jo bedre.
  2. Tag os på en tur rundt i jeres håndværk og design lokale på skolen og fortæl, hvorfor I har indrettet det, som I har, og hvordan lokalet understøtter god undervisning.
  3. Vis udvalgte dele af et undervisningsforløb og fortæl om sammenhænge og målforestillinger.
  4. Overvej om du kan komme med andre bud på en video, der viser det, du savner her i Fagfællesskabet.

Hvordan kommer jeg i gang?

Beslut dig for, hvad det er du gerne vil dele med dine håndværk og design kollegaer rundt om i landet. Det kan være en fordel at skrive nogle linjer om, hvad du gerne vil vise, og dine vigtigste pointer og refleksioner over det, som du viser.

Du kan enten lave videoen i et ‘one take’, så du ikke behøver at redigere – eller skyde en række forskellige scener, som du siden sætter sammen til en samlet video ved hjælp af et redigeringsprogram (iMovie, MovieMaker, Videoshop mv.) . Har du brug for input til processen og det tekniske, er du meget velkommen til at kontakte fagfællesskabets redaktionsgruppe på redaktion@haandvaerkogdesign.net.

Når der er nok tilmeldte, vil vi programsætte et lynkursus i København på 2 x 2,5 timer to hverdage efter normal arbejdstid med en måneds mellemrum, så der er tid til at lave en kort video mellem de to træningsgange. Vi gennemførte det første lynkursus i september-oktober 2016 for en håndfuld lærere. Du vil snart kunne se deres videoer her på siden i mappen for lærerproducerede videoer. De første to kurser udbydes gratis. Er du – sammen med en kollega – interesseret i at deltage, så send en email til redaktion@haandvaerkogdesign.net.

Når du har lavet din video, så uploader du den på YouTube (i din egen YouTube kanal) og sender linket til redaktionen sammen med en kort tekst, der beskriver videoen. Du kan evt. hente inspiration ved at se på teksterne til nogle af de andre videoer på sitet. Og husk at sikre, at du har forældregodkendelser til, at du kan publicere videoen offentligt.

Er der noget, jeg skal være særligt opmærksom på?

Her er 4 gode guidelines til, når du vil lave din egen video:

  • Hold det simpelt: Vis en enkelt ting per video. Det kan eksempelvis være et redskab, en metode, en situation, et greb eller indretning af jeres håndværk og designlokale. Har du flere ting du vil vise, så kan du med fordel lave flere små videoer.
  • Gør det kort: Max. 3 min, gerne kortere. Overvej hvad der vil være relevant at vise, og hold dig til det allermest essentielle.
  • Brug din smartphone eller tablet: Du behøver ikke at købe eller låne en masse ekstra udstyr og software, som du skal sætte dig ind i først. Husk at holde din smartphone eller tablet horisontal/vandret, når du filmer, og at dine fingre ikke blokerer for linse og mikrofon.
  • Vis og fortæl: For at det skal blive interessant for andre at se på, er det en fordel, at du både viser praksis (hvad og hvordan du gør) og reflekterer over din praksis (hvorfor, hvad giver det, hvad det svære er osv.). Tilmelder du dig lynkurset (se ovenfor) får du udleveret et storyboard, der kan hjælpe dig med at strukturere din video.

Overvej om du vil lave videoen alene eller sammen med en kollega, der kan fungere som din sparringspartner. Og måske kan I filme hinanden? Du kan naturligvis også få dine elever til at hjælpe.

Vi glæder os til at se din video!

Redaktionsgruppen